Bicajozzuk körbe Izlandot

Bicajozzuk körbe Izlandot

Meddig, mennyi ideig, mit nézzünk meg, mit csináljunk, hol szálljunk meg és mit vigyünk – itt a válasz ezekre a kérdésekre (és még sok másra), ha körbe szeretnénk bicajozni Izlandot

Miért érdemes izlanon kerékpározni? - Barátságos emberek, hihetetlen táj, változatos tengeri élővilág, és természetesen a csodálatos északi fény. A közelmúltban általánossá vált az izlandi körgyűrű kerékpárral való bejárása. Íme, amit tudnia kell.

Milyen hosszú a körgyűrű?

A izlandi körgyűrű 1332 kilométer (828 mérföld) hosszú, és az első útként isnevezik. Reykjavíkban kezdődik, és a sziget déli partját követi, mielőtt elkalandozik az Eastfjordok mellett. A Vatnajökull Nemzeti Parkba belépve az ország északi részének geotermikus tájával találkozhatunk. Miután áthaladt az északon, visszatér a nyugati parton, a Westfjordokon keresztül és Snæfellsnes-félsziget körül, ahol a hatalmas Snæfellsjökull - egy gleccser tetején álló vulkán - található, mielőtt visszatérne a fővárosba.

Mennyi ideig tart a körgyűrű kerékpározása?
Tíz naptól két hétig tart a körgyűrű kerékpározása, de sokan, akik ezt megtették, azt javasolják, hogy szánjunk rá három hetet vagy akár egy hónapot is, hogy valóban mindent láthassunk, amit szeretnénk. Az út végig aszfaltozott, ami azt jelenti, hogy nincs szüksége semmiféle speciális felszerelésre vagy készségre, de az ésszerű megfelelő edzettségi szinttel nekiindulni.

Kerékpárbérlés az izlandi körgyűrűhöz
Reykjavíkban néhány helyen lehet kerékpárt kölcsönözni, ilyen például az Iceland Bike, ahol országúti kerékpárok, túrázók, mountain bike-ok, sőt tandemek is kaphatók 4400 kr körül. (29 €) naponta  és legfeljebb egy hónapig bérelhetünk (hosszú távú bérlés is lehetséges).

Hol száljunk meg
A körgyűrű áthalad a legtöbb izlandi városon. Reykjavíkot már említettük, de át kell menni Víkon, Egilsstaðiron, Akureyrin, Borgarnesen és még néhányon. Ezek nem nagy helyek – nem túl lakott ország –, de minden városban lesz legalább egy kis választék a szállodákból, vendégházakból, panziókból vagy faházakból.

Azonban nagy valószínűséggel kempingezni fogunk. A kempingek gyakoriak, olcsók, általában legalább meleg zuhanyzóval és elektromos árammal rendelkeznek, és néhányban (különösen északon) geotermikus források is lehetnek. A másik bónusz a fekvés – sok az ország leglátványosabb tájain helyezkedik el, és előfordulhat, hogy egy vulkáni völgyben tudunk éjszakázni, miközben az északi fény némán kavarog a fejünk fölött.

Mikor menjek?

Két tényező határozza meg a körgyűrű kerékpározásának legjobb időpontját: az időjárás és a szabad helyek. Szerencsére a kettő nagyjából kéz a kézben jár.

Izland kempingjei általában csak március és szeptember között tartanak nyitva, így ez elég szilárd támpontot ad arról, hogy mikor elég enyhe az időjárás az utazáshoz.

Nem csak az időjárás az oka. Télen a nappalok rövidek, mindössze négy óra nappal van. Nincs értelme napi négy órát biciklizni, aztán a maradék 20 órábanban semmit sem látni.

Szóval röviden: nyár.

Milyen az idő?
Mint fentebb említettük, télen az egész próbálkozás elég értelmetlen. A tavasz nem sokkal jobb, de legalább lesz már nyitott szállási.

Május végétől javul a helyzet. Az időjárás továbbra is kiszámíthatatlan – a rettenetes esők és zivatarok még júliusban és augusztusban sem ismeretlenek –, de esély van egy jó utazásra. Aggódni nem kell amiatt, hogy nincs elég napfény; nyáron majdnem 24 órát süt a nap, ami azt jelenti, hogy van időa bicajozásra, megállni és megnézni a látnivalókat, és még a sátrat is világosban állíthatjuk fel.

Mit érdemes megnézni

Ezen a webhelyen nincs elég hely ahhoz, hogy felsorolja mindazt, amivel utazása során találkozni fog, ezért íme néhány kiemelt fontosságú.

Vízesések. Izland vízesései (beleértve a Dettifosst, Európa legerősebb vízesését) valóban fantasztikusak, és egyfajta gyűjtőgyakorlat az Izland szerelmeseinek. Mindet látni kell!
Gleccserek. Az ország keleti és északi része a legnagyobb a szigeten, a Vatnajökull pedig a legnagyobb.
Strandok. Lehet, hogy nem lesz úszásra alkalmas idő, hacsak nem vagy nagyon bátor, de a déli parton van néhány látványos strand, amelyek üres mérföldekre húzódnak a víz mentén, beleértve a Diamond Beach fekete homokját.
Vulkánok. Észak-Izlandon található az ország legtöbb aktív vulkáni rendszere, amely gőzölgő krátereket, bazalttornyokat és Dimmuborgir fekete lávaerődjét eredményezi.
Meleg források. Egy napos kemény bringázás után mi is lehetne jobb módszer a fájó lábak enyhítésére, mint elmerülni az egészséges, gyógyító, meleg forrásvízben? Példa erre a Mývatn Nature Baths, egy meleg forrású üdülőhely és gyógyfürdő, amely a déli híres Blue Lagoon északi megfelelője.

Mennyibe kerül kerékpározni a körgyűrűn?
Valószínűleg mindent megesz és iszol, amit magaddal vihetsz, így a kávé, zabpehely, kenyér, gabonaszeletek és hasonlók eltartanak a városokon kívül. A szolgáltató központok (lásd: Egyéb tippek lent) hasznosak az alapvető dolgokhoz útközben, és egy alapvető diéta mellett (jutalomként a furcsa pizzával egy étteremben) valószínűleg megteheti a körgyűrűt, mondjuk 350 euróért egy kettőért. - hetes kirándulás.

A szállodák drágák,  de általában tartalmazzák a reggelit. Egy kétágyas szoba valahol, például Víkban, éjszakánként akár 160 euróba is kerülhet, ezért érdemes ezeket az alkalmi megállókat luxusnak tekinteni.

Hozzávetőlegesen 600–700 eurót kell félretennünk egy két-három hetes utazásra az étkezésre, a kempingköltségekre, a páratlan szállodai éjszakákra, valamint néhány apróságra (a repülőjegyek és a kerékpárszállítás nélkül). Természetesen, ha kerékpárt bérelünk, akkor ezt a napi költséget is hozzá kell számolnunk.

Biztonság

Bár soha semmi sem nevezhető 100%-ban biztonságosnak, a kerékpározás Izlandon nem túlzottan kockázatos vállalkozás.

Nos, a körgyűrű teljes hosszában aszfaltozott, és kiválóan karbantartott, így hacsak nem szeretnénk egy kicsit letérni a pályáról, nem kell aggódni a kerékpározás során bekövetkező komolyabb balesetek miatt.

A vadon élő állatok barátságosak; csak a különösen kíváncsi pónikkal vagy a lundákkal találkozhatsz, a szúnyogok sem kell aggódni.

Izland Európa, ha nem a világ legbiztonságosabb országa, a globális békeindex első helyén áll. Bûnözés gyakorlatilag nem létezik, különösen Reykjavíkon kívül, és az emberek is barátságosak.

Milyen felszerelésre van szükség a körgyűrűn való kerékpározáshoz?
Egy biciklire természetesen. Valami megbízható és kényelmes, megfelelő gumikkal, ha le akar menni a szilárd körgyűrűről a kavicsos pályákra.
Alapvető javítókészlet. Gumiabroncsok, belső tömlők, pumpa és mindenfél kulcs/imbuszkulcs (imbuszkulcs), amire szüksége van.
Lámpák mert az  törvényi előírás, és hasznos lehet fényvisszaverő ruházat is.
Egy sisak. Bár nem törvényi előírás a felnőttek számára.
Egy feltöltött telefon. Az internetes lefedettség kiváló, még a távoli területeken is.
Réteges ruházat, mert Izland időjárása változékony lehet,

Sátor és egyéb kemping felszerelések